Potatisen har varit populär i Sverige både vid brännvinstillverkning och som stapelföda. Varför ska man inte äta en potatis som blivit grön?

Hitta svaret längst ner

Sätt dina kunskaper på prov och svara

NATUR OCH BIOLOGI FRÅGA #5805

Potatisen har varit populär i Sverige både vid brännvinstillverkning och som stapelföda. Varför ska man inte äta en potatis som blivit grön?

Den kan innehålla ämnet solanin

Förklaring

Potatis är en rotfrukt med ursprung i Sydamerika. Hur potatisen kom till Sverige är höljt i dunkel, men många växthistoriker tror att potatisen infördes i landet av hemvändande soldater från trettioåriga kriget. Jonas Alströmer är den som blivit mest känd för sina insatser för att få potatisen populär i Sverige. Den stora populariteten kom först på 1800-talet då kunskapen om dess användning vid beredning av brännvin blev allmänt känd.

Statistik

Svarstid 0s (0s). 75% har tidigare svarat rätt på denna fråga. Frågan är skapad 2011-05-11.

Liknande frågor